Slik. - Hoe je medicatie goed regelt als je een druk hoofd hebt.
- Gwyneth
- Jan 2
- 5 min read
Ik had laatst tandarts gedoe. En daarvoor kreeg ik een groot vel papier met tekst mee over antibiotica, pijnstilling, gels, spoelmiddel, zoutoplossingen en bijbehorende tijden en instructies plus 3 losse briefjes voor de apotheek. Boem! doet mijn hoofd. Je weet wel zoals die smiley waarbij je hoofd als een soort nucleaire bom ontploft. Nog los van de ingreep zelf, de stress die ik voel zodra ik überhaupt een tandartspraktijk binnenloop, en de dagen die volgen met pijn, enge scherpe draadjes in je mond en een warme dikke wang. En oh ja, het gezin draait ook nog gewoon door.
Voor wie ook met vertrouwen om wil gaan met medicatie, beschrijf ik in dit artikel hoe je dit aanpakt als je een druk hoofd hebt.
Deze ingreep en bijbehorende instructies voelden als een weekje struikelen over mijn eigen drukke hoofd. Gelukkig ben ik hier ook heel goed in geworden, alleen niet in mijn eigen hoofd, maar in mijn papieren journal. Mijn tweede, gestructureerde brein zeg maar. En het ontwerpen van een functionele pagina die een belangrijk doel dient en aantrekkelijk genoeg is om open te slaan is gelukkig mijn favoriete hobby geworden. Dus mijn ‘boem!’ veranderde in ‘ok, dit kan ik!’ en een opgeluchte zucht. Dat ik tegenwoordig weet hoe ik dit soort dingen aan kan pakken voelt elke keer weer als een zeer welkom vangnet.
Oh, belangrijk. Ik geef geen medisch advies hier natuurlijk. Ik schrijf over het weergeven van informatie. Check voor doseringen en instructies altijd je eigen arts en bijsluiters. Ok, en door!
De uitdaging is dus: hoe vertaal je een brief met tekst, bijsluiters van aparte doosjes medicijnen, en mondelinge instructies in een failproof medicijnsysteem?
Wat ik nodig had in mijn overzicht:
een plan voor komende dagen met de acties die ik volgens de brief moest doen
vastleggen van wat ik daadwerkelijk gedaan heb
informatie die nodig is om te corrigeren op 1 plek bij elkaar
wanneer moet ik aan de bel trekken?

Stap 1. een planning met acties
Vaak is er zoiets als 3x per dag met minimaal 8 uur ertussen en niet op een lege maag. Dat betekent voor mij sowieso een inbreuk op mijn routine.
Elke 8 uur een pil met iets te eten komt dan grofweg neer op
Planning:
ibuprofen 07:00 – 14:00 – 23:00
Ik weet dat als ik het niet plan, dat ik dan om 23:00 lades open sta te trekken met wat ik zal eten en dan tegen heug en meug een boterham wegwerk. En ik weet ook dat ik daar niet blij van word. En om 07:00 ‘s morgens zit ik echt nog niet aan het ontbijt. Ik besluit daarom nu alvast dat ik een halve banaan eet als bodempje. Dat scheelt beslissingen op het moment zelf. Er komt dan dus een actiepunt bij.
Actiepunt: bananen kopen
Mijn planning ziet er zo uit:

Toelichting:
per medicijn schrijf ik de dosis en de tijdstippen op
in de kolommen schrijf ik de dagen van de week. Datums schrijf ik kort op. woensdag 10 januari wordt 10.w (dit ken ik uit het bullet journal systeem van Ryder Caroll)
de puntjes in de kolommen zijn actiepuntjes, dat is wat je gepland hebt.
En alle acties verzamel ik ook bij elkaar:

Toelichting:
zodra een actie klaar is, zet je een kruisje door het puntje. Jeej!
Stap 2. de realiteit vastleggen
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vergeet regelmatig dat ik een pil al heb genomen. Dan sta ik echt blanco in de keuken en probeer ik me te herinneren of ik hem nou al wel of niet genomen heb. Daarom schrijf ik het ook altijd op als ik wel gedaan heb. Dat heeft 3 functies:
het geeft voldoening om het af te vinken. Hoera voor de dopamine. En een schouderklopje voor mij.
het is mijn externe geheugen. Zo hoef ik geen extra spoortje open te houden in mijn brein dat zich continue afvraagt of ik het wel genomen heb. En dat dat een uur later was dan gepland en dat ik dan de volgende dus ook later in moet nemen en...nou ja, zonde van je brein. Je hebt wel leuker dingen te doen toch? En wat als ik dan met pijn midden in de nacht wakker wordt, mag ik dan alweer de volgende? Mijn hoofd doet het dan zeker niet. Als ik dan gewoon het antwoord kan lezen in mijn overzicht, dan is dat wel zo comfortabel en slaap je ook daarna weer lekkerder.
zo creëer ik een overzicht van alle medicatie die ik daadwerkelijk binnen heb gekregen, zodat ik, stel dat er iets mis of wat dan ook, zo kan zien wat ik heb geslikt.
Dat doe ik zo:

Toelichting afbeelding:
als je de dosis op het geplande moment hebt ingenomen dat zet je een kruisje door het puntje. Als het op een ander tijdstip was dan schrijf je de werkelijke tijd op.
Nu staat je planning en de realiteit in 1 overzicht. Jeej!
Stap 3. anticipeer op corrigeren
Ok, tof dat er een planning is en ik wil me er ook echt aan houden, maar dan sta ik om 14:00 net op het schoolplein en vergeet ik thuis alsnog ibuprofen te nemen. En denk ik er pas een uur later aan, of pas bij het avondeten. Moet ik hem dan alsnog innemen of eentje overslaan en de volgende weer nemen op het geplande tijdstip?
De informatie om deze vragen te beantwoorden staat verspreid over eindeloos uitvouwbare bijsluiters met hele kleine lettertjes en de brief van de tandarts. Dat werkt voor mij niet. Ik wil alle informatie bij elkaar. Ik maak maak dus ook een informatie stukje.

Toelichting:
per medicatie voeg ik de informatie toe die ik nodig heb om te corrigeren en bij te sturen
als ik nou veel pijn heb, mag ik dan extra? Korter op elkaar of juist een hogere dosis?
Stap 4: wanneer is het niet goed?
Vaak lees je zo’n brief en staat er ergens: bel ons even als je want na 4 dagen nog steeds dik is. Of, als je hoge koorts krijgt, dan...Ik lees dat wel, maar vergeet het ook weer snel. Waardoor ik eigenlijk steeds een ongerust gevoel heb. Wanneer was het ook alweer niet goed? Wat moest ik ook alweer in de gaten houden? En oh help, als ik wil bellen, welk nummer was dat dan? Gewoon van de tandarts of een ander nummer? Deze informatie mag er dus ook bij.

En voilà, mijn eigen failproof medicatie systeem. Wie weet inspireert het je voor jouw situatie. Of heb jij een eigen manier gevonden om hiermee om te gaan? Of jouw eigen schema’s gemaakt. Tof als je jouw ervaring wil delen.
Vind je het leuk om ook te leren informatie, acties en plannen te visualiseren? Ik help je graag. Ook als je bijvoorbeeld in een medische situatie zit en behoefte hebt aan een overzicht zoals hierboven. Deze situaties zijn meestal niet leuk. Fijn als alles erom heen wel georganiseerd is op een manier die bij jouw hoofd en situatie past, zodat je je aandacht en energie over houdt voor de dingen die echt belangrijk zijn. Je kunt hiervoor ook kijken bij mijn programma ‘grip bij ziekte’.
Groet! Gwyneth

Commentaires